Logo small
Jokkmokks Vintermarknad

Jokkmokks Vintermarknad

Vintermarknaden i Jokkmokk har mycket gamla traditioner. Den instiftades av kungen Karl IX år 1605 för att främja handeln med landet i norra ödemarken och för att kunna beskatta befolkningen. Det blev en viktig mötesplats där birlkarlarna, som representant för kronan, bedrev byteshandel med befolkningen och beskattade dem samtidigt. I över 400 år har marknaden oavbrutet samlat människor från när och fjärran och den har stor betydelse för Jokkmokk och omnejd än i dag. År 2005 kunde Jokkmokks Vintermarknad fira 400 år. Ett jubileum som firades stort, ett helt år!

För Björn Thunborg och hans Viltaffär blev det jubileum 2009, då de fyllde 50 år på Jokkmokks Vintermarknad. Med andra ord: sedan 1959 har Björn med egen marknadsplats sålt, köpt och bytt varor i Jokkmokk vartenda år. Björn och Asbjörn fick ta emot en jubileumstallrik ur landshövdingens hand vid invigningen, men händelsen firades inte hemma hos Thunborgs. Björn påstod nämligen bestämt att det inte alls var något att vara stolt över: "Är man så dum, att stå i denna kyla så länge, så kan man ju inte vara riktig klok", sa han efter ceremonin, "men det var en fin tallrik från Jokkmokks Tenn i alla fall!" Och efter 2012års kalla marknad med temperaturer tom -40°C kan man egentligen bara hålla med honom – eller hur?

Viltaffären kommer att vara representerat även i fortsättningen på Jokkmokks Vintermarknad; välkommen att möta oss på Storgatan även 2018! Vi är, helt enkelt, lika "okloka" som Björn!

Jokkmokks Vintermarknad Jokkmokks Vintermarknad Jokkmokks Vintermarknad